Η λέξη Ρατσισμός βγαίνει απο την λέξη ράτσα ή αλλιώς φυλή. Η ράτσα συνήθως χαρακτηρίζεται απο μερικές φυσικές ιδιομορφίες, όπως το χρώμα, το σχήμα, το ύψος κλπ. Η φυλή έχει να κάνει περισσότερο με γεωγραφικό προσδιορισμό για την προσέγγιση διαφορών. Πράγμα που σημαίνει πως είμαστε διαφορετικοί. Αυτό όμως δεν επηρεάζει ούτε τις ικανότητες μας ούτε τα αισθήματά μας. Γιατί υπάρχει επομένως ρατσισμός;
Οι άνθρωποι ως γνωστόν απο αρχαιοτάτων χρόνων αποδημούσαν απο περιοχή σε περιοχή για την ανεύρεση τροφής. Έστελναν επίσης ομάδες αναγνώρισης σε διάφορους προσανατολισμούς. Μερικές ομάδες δεν γυρνούσαν πίσω και εγκαθίστατω στα μέρη που έβρισκαν τροφή. Έτσι εξαπλώθηκε η ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο. Οι κλιματικές διαφορές και οι ιδιοτροπίες της κάθε περιοχής επηρέασαν την εξέλιξή τους. Κρατήσαμε το καλούπι και υπήρχαν διαφορές στο χρώμα, στην γλώσσα και στις παραδόσεις ή αντιλήψεις για διάφορα θέματα. Οι κοινωνικοί κανόνες διαμορφώνονταν σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες και αυτό επηρέασε και την νοοτροπία.
Δημιουργήθηκαν έτσι, οι "ράτσες" ή αλλιώς φυλές.Γίναμε μαύροι, λευκοί, κίτρινοι. Αυτό που δεν άλλαξε ήταν ο φόβος μας και οι θυσίες που προσφέραμε στους θεούς. Αρκετά με την ιστορία όμως.
Ακόμα και εμείς (οι λευκοί) έχουμε κάποιες μικροδιαφορές στο χρώμα μας, διαφορές στο πρόσωπο, στο ύψος, στο μήκος, στο πλάτος, στο φάρδος, διαφορές σε όλα. Κανείς δεν είναι ίδιος με κανέναν άλλο, ούτε καν οι δίδυμοι. Ακόμα και αυτοί έχουν διαφορές. Οι διαφορές αυτές δεν είναι όμως αρκετές ώστε να μας προκαλέσουν ρατσισμό ή σκέψεις ανωτερότητας τέλοσπάντων. Όταν επίσης παρακολουθούμε ποδόσφαιρο και ο αγαπημένος μας παίχτης είναι μαύρος, τον χειροκροτάμε, αλλά όταν βλέπουμε έναν μαύρο στον δρόμο τον κοιτάμε καχύποπτα. Όταν έχουμε έναν φίλο που δεν κατάγεται απο ελλάδα, του λέμε "Οι τάδε είναι κακοί, εσύ όμως είσαι καλός, δεν είσαι σαν αυτούς". Ξενοφοβία ή ρατσισμός; Ή μήπως ξενοφοβία που προκαλεί ρατσισμό;
Συνηθίζουμε να λέμε, "ήρθαν οι ξένοι και μας παίρνουν τις δουλειές", πόσο αλήθεια είναι αυτό όμως; Γνωρίζω αρκετά άτομα που τα χώνουν στους ξένους επειδή είναι υπεύθυνοι για την ανεργία που επικρατεί, αλλά στα χωράφια τους και στις οικοδομές τους και στα σπίτια τους, έχουν ξένους επειδή τους πληρώνουν λίγο έως ελάχιστα. Φανταστείτε το αυτό σε μεγαλύτερο επίπεδο. Αυτό που βγάζω εγώ σαν συμπέρασμα είναι πως αυτοί οι ίδιοι που λένε δήθεν ότι δεν θέλουν ξένους, χρησιμοποιούν μόνο ξένους, δεν πληρώνουν αρκετά που σημαίνει πως κρατάνε χρήματα στην τσέπη τους και επίσης ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους, στους ξένους. Αυτό κατα την ταπεινή μου γνώμη ονομάζεται "καλλιέργεια του ρατσισμού προς όφελος κάποιων".
Μήπως δεν είναι ο ρατσισμός θεμιτός, ώστε να καλύπτονται κάποια συμφέροντα; Ακόμα και απο θρησκευτικής άποψης να το αγγίξω το θέμα. Υποτίθεται πως η θρησκεία μας είναι μια θρησκεία αγάπης. Δεν επιβάλλεται στους άλλους, αλλά τους κατανοεί και τους βοηθάει. Είναι μια θρησκεία που αφήνει τουςπάντες ελεύθερους χωρίς να τους περιορίζει και βοηθάει όλους όταν έχουν πρόβλημα. Αφού είναι έτσι λοιπόν, γιατί είναι τόσο κλειστοί οι παπάδες και δεν αφήνουν στους αλλόθρησκους να δημιουργήσουν έναν χώρο προσευχής γι αυτούς; Μήπως δεν είναι τόσο καλοί χριστιανοί, αυτοί που διαχειρίζονται τα θεία ή μήπως έχουν και αυτοί κάποια συμφέροντα με τον "θρησκευτικο ρατσισμό" που δημιουργούν και ταίζουν; Υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού και δεν αξίζει να τα παραθέσω όλα. Δεν σας φαίνεται περίεργο όμως που απο την κούνια μας, μαθαίνουμε πως εμείς είμαστε "έλληνες" και οι άλλοι "βάρβαροι";
Το ότι σχηματίστηκαν διαφορετικές γλώσσες και γραφές, δεν σημαίνει πως κάποιος που έχει 19 γράμματα στην αλφαβήτα αντί για 24, είναι αγράμματος, ούτε το ότι χρησιμοποιεί την λέξη "μιλκ" αντί για γάλα πως είναι κατώτερος. Διαφορές στην ουσία δεν υπάρχουν μεταξύ μας. Απλά είμαστε όλοι μας μοναδικοί και ξεχωριστοί.
Το γεγονός πως πιστεύουμε σε διαφορετικούς θεούς επίσης, δεν σημαίνει πως είμαστε ηλίθιοι, ημιμαθείς ή οτιδήποτε άλλο. Η πίστη είναι θέμα προσωπικής γαλήνης και ανάγκης. Το ότι γεννηθήκαμε σε μια χώρα επίσης, δεν μας κάνει ανώτερους απο κάποιους άλλους που γεννήθηκαν σε μια άλλη χώρα. Απο πότε τα σύνορα καθορίζουν την ποιότητα του ανθρώπου; Είμαστε όλοι κουφιοκεφαλάκηδες. Έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας.
"Για τον εαυτό μου έχω ιδέα πολύ μεγάλη. Είναι η μόνη ιδέα που έχω στο κεφάλι" (Κουφιοκεφαλάκης, δεν θυμάμαι το όνομα του συγγραφέα)
Και για να φτάσω σε αυτό που θέλω τελικά να πώ. Στα λόγια είμαστε όλοι μας καλοί. Όταν βλέπουμε όμως στο δρόμο κάποιον ξένο, άπο οπουδήποτε και να είναι, θα τον χλευάσουμε εκτός και αν περιμένουμε να πάρουμε κάτι απο αυτόν. Οι λαθρομετανάστες υπάρχουν σε μια χώρα επειδή η χώρα τους δεν μπορούσε να τους ταίσει, μετανάστευσαν για ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τα παιδιά τους. Η νοοτροπία τους, η θρησκεία τους, τα πιστεύω τους, μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΓΩ για να είναι σωστοί.
Όταν χαρίζεις σε κάποιον μια ράτσα, τότε αυτόματα αποδέχεσαι και εσύ μια ράτσα. Όσο όμως και αν θεωρείς την ράτσα σου ανώτερη απο κάποια άλλη, είτε λόγω χρώματος, είτε λόγω μόρφωσης, είτε λόγω ιστορικής κληρονομιάς, να θυμάσαι πως αν και γεννιέσαι άνθρωπος, πρέπει να κερδίσεις το όνομα σου. Να κερδίσεις την αξία του να λέγεσαι άνθρωπος!